perjantai 2. toukokuuta 2014

Mietteitä kilpailuun valmistautumiskauden treenaamisesta

Triathlonistin kilpailukausi on tuloillaan ja kovasti olisi kaikkea (todennäköisesti ainakin halua) kehitettävä. Pyöräilykausi on alkanut ja määrää pitäisi saada alle jotta pyörä alkaisi kulkemaan. Juoksuvauhtia olisi parannettava ja uintiakaan ei sovi unohtaa. Kelit vaihtelevat räntäsateesta yli 20 asteen lämpötiloihin. Siinä onkin muuttujia sitten riittämiin...

Tavallisesti pyöräilykauden alkaessa saattaa juoksutuntuma hieman heiketä. Kevään koleissa keleissä lihakset ehkä hieman jäykistyvät, varsinkin alaselkä ja lantion alue. Lonkkaa koukistavat lihakset tekevät tuhansia toistoja yhdellä pyörälenkillä, joten niiden lihashuoltoa ei sovi unohtaa. Keskivartalon lihaksia tulee aktivoida ja vahvistaa treenien lomassa. Juoksuvauhtia tulee pitää yllä suurenevista pyöräilymääristä huolimatta. Mielestäni tähän kohtaan sopiikin erittäin hyvin pyöräilytreenien jälkeen tehtävät rennot kiihdytysvedot sekä lyhyet juoksuvedot, esimerkiksi 200-400m vedot, jotka pitävät juoksuväljyyttä yllä ja toistomäärinä maltillisesti, jotta kuormitus ei kasva liian suureksi. Tietysti juoksussa pitää muistaa myös säännöllisesti tehtävät perusharjoitteet, eli intervallivedot sekä pidemmät toistot esimerkiksi kerran viikossa.

Uinnissa varmasti voi tapahtua pientä notkahdusta pyöräilykauden alkaessa, sillä tavanomaisesti niska-hartiaseutu saattaa pitkillä pyörälenkeillä "jumahtaa" ja näin uinti voi tuntua raskaalle ja väkinäiselle. Tästä ei kannata pelästyä, vaan muistaa hyvä lihashuolto myös ylävartalolle ja liikkuvuuden ylläpitäminen erilaisin liikkein myös uintilihaksistossa.

Kilpailuun valmistautumiskaudella pyritään harjoituksissa jo tulemaan lähelle kilpailuvauhteja ja hakemaan hyviä vauhdikkaita yhdistelmätreenejä kohti kilpailukautta. Kaudelle tyypillisiä harjoitteita onkin vaikea saada mahtumaan yhdelle viikolle, joten esimerkiksi siirtyminen 10 päivän rytmitykseen voi olla vaihtoehto. Jos yrittää tunkea vauhdikkaita uinteja, pyöräilyjä ja juoksuja samalle viikolle pitkistä Pk-harjoituksista puhumattakaan, voi viikosta loppua päivät ja päivistä tunnit kun pitäisi vielä jossain vaiheessa palautuakin ja pitää rytmitys yllä, jottei treenipäivistä tule tasapaksuja. Kannattaakin miettiä ns. avainharjoitukset viikolle (tai kymmenelle päivälle) ja sen jälkeen tehdä "välipäivinä" vain huoltavia ja palauttavia harjoituksia.
Amerikkalaista palautumissysteemiä, jalat altaaseen vaan!

Treeni-intoa toivotellen

Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti