perjantai 6. syyskuuta 2013

Syksyn energiatankkaus!

Suurin osa ryhmäni urheilijoista on energiantankkauslomalla. Pitkä kausi tuo säntillisille ohjelmaa noudattaville ns. lepotauon. Se ei tietenkään yleensä tarkoita "jalat kattoon" -meininkiä vaan omatoimista fiiliksen mukaan treenailua siten kun se omaan ohjelmaan ja aikatauluihin sopii. Tietysti kroppa vaatii kauden jälkeen lepoa ja huoltoa mutta niin myös psyyke. Koska kestävyysurheilijat ovat hyvin säntillistä porukkaa ja noudattavat valmentajan ohjeita tarkasti, on tärkeää että jossain vaiheessa kautta voi myös tehdä mitä huvittaa. Se on sitä psyykkistä lomailua mitä esimerkiksi Tuomas oli eilen tehnyt - käynyt uimassa illan hämärtyessä peilityynellä järvellä ja ihaillut samalla kaunista maisemaa. On vapauttavaa työpäivän jälkeen tehdä oma päätös treenatako vai eikö ja juostako, pyöräilläkö vai kentis käydä punttisalilla tai kaverin kanssa pelaamassa vaikka tennistä.

Fyysisesti kauden rasitukset on myös "huollettava" pois. Pitää hoitaa mahdolliset vammat, lihaskireydet ja muut ongelmat ennen uuden kauden aloitusta. Lisäksi on hyvä hengähtää ja viettää aikaa iltaisin perheen parissa, muissa harrastuksissa tai vaikkapa vain telkkaria katsellen. Ja kun huomaa että on vapaus ja aikaa tehdä mitä vaan, se on sekä psyykkisesti että fyysisesti erittäin palkitsevaa. Jos painaa tukkaputkella menemään koko ajan, jossain vaiheessa tulee joko fyysinen tai psyykkinen väsymys ja selkäranka katkeaa. Lepokausi voi myös tuoda uusia ajatuksia vaikkapa urarintamalla kuten yhdelle valmennettavalleni on tapahtunut. On aikaa itselle ja perheelle ja voi nähdä sekä lähelle että kauas yhtäaikaa kun on aika hengähtää.

Syksyn treenikuvioita olen suunnitellut jo monta viikkoa. Annan urheilijoiden vielä ensi viikon aikaa "hengitellä" rauhassa ennenkuin napautan heille syksyn suunnitelmat ja yhteistreenipäivät. Koska syksyllä ja talvellakin on hyvää aikaa tehdä kaikkea erilaista, ajattelin viedä ryhmäni ainakin Messilään sauvarinteeseen, urheilukeskukseen kokeilemaan miten porrasjuoksu hapottaa reisiä jne. Sen jälkeen palaamme "back to basic" eli aloitamme jälleen hiomaan uintitekniikkaa sekä tekemään sitä perustreeniä eli vahvistamaan tukilihaksia. Uintitreeneihin olenkin keksinyt taas urheilijoiden päiden menoksi uusia juttuja. Tilasin nimittäin swimshopista vähän uusia välineitä tekniikkaharjoitteluun (mm. kyynärvarren oikeassa asennossa pitäjää, vartalon kiertoon liittyviä juttuja jne) joista osaa jo Essin kanssa keskiviikkona testailimme. Mielenkiintoisia juttuja ja uusia. Uudet liikkeet ja välineet tuovat harjoitteluun aina lisää muuttujia sekä mielenkiintoa. Ja jokainenhan tietää että uudet ärsykkeet ne on mitkä kehittää, eikös vain. Jos aina teemme samoja treenejä, samalla rytmityksellä ja samassa maastossa tai vauhdeilla, ei kehitystä tapahdu. Me ihmiset kun totumme niihin ärsykkeisiin....

Olen myöskin koko kevään ja kesän tehnyt juoksijan lihashuolto-opasta, joka toivottavasti saadaan painoon piakkoin. Essin avustuksella olen kuvannut lähes sata erilaista lihaskunto- liikkuvuus sekä tasapainoliikettä, jotka vaikuttavat juoksuun ja tukilihaksiin. Olen testaillut liikkeitä itse lähes 300 ja niistä sitten valinnut mielestäni parhaat ja ehkäpä suurelle joukolle sopivammat liikkeet oppaaseen. Yksi uutuus, johon olen kevään ja kesän ajan itse tutustunut, on foam rollaus, jolla olen omia lihaksiani kesän ajan hoitanut. Nämä liikkeet sopivat hyvin lihaskalvoteoriaan nojaamaani lihashuolto-oppaaseen ja olen itse ollut hyvin vaikuttunut putkirullauksen vaikutuksista. Olen lukenut aiheesta paljon tutkimustuloksia sekä milloin rullausta kannattaa käyttää. Niistä lisää vähän myöhemmin ja tietysti oppaassa!

 Alla Essin tyylinäytettä yhdestä liikkuvuusharjoitteesta. Kokeile!

1 kommentti: